Menu
Wisdom in practice

Molitva je korak ka Bogu.

Molitva je korak ka Bogu, ka unutrašnjem nebu. Molitva je momenat kada čitav svet staje i Božja prisutnost ispunjava naše biće. U molitvu uđeš besan, a izađeš miran. U molitvu uđeš nemoćan, a i izađeš osnažen. U molitvu uđeš tužan, a izađeš pun ljubavi. Služi kao svojevrsna umetnost alhemije.

Ne umemo svi da čitamo i pišemo, ali svima je prirodno obratiti se Bogu. Vreme je da se skine veo tajne i misterije sa ove duhovne prakse koja je u nekoj formi prisutna u svim religijama. Kakav god oblik da je poprimila kroz vreme i različite kulture suština je ostala ista. Pažnja se usmerava ka unutrašnjem svetu, um se ujedinjuje i fokusira se na misao dok se ne oseti mir. Molitva može da se nastavi u unutrašnjoj tišini ili se nastavlja sa tekstom molitve.

Najbitnije u molitvi nije položaj tela ni reči koje izgovarate, već stanje svesti u kojem ste u tom trenutku. 

Od svih molitvi, omiljene su mi one u kojim ne tražim ništa, osim mira i života u Njegovom prisustvu. To otprilike izgleda ovako: “Bože, nastani moje misli i upravljaj mojim postupcima. Predajem ti sve brige i želje. Ne tražim ništa do života u Tvom prisustvu. Prepuštam se tvojoj volji.”

Molitva je svaka misao

Mislimo da je molitva samo kada zaklopimo oči i usmerimo misli na naše želje. Šta se dešava sa svim ostalim mislima u toku dana? Koliko vremena provedemo u živom blatu negativnosti? Jedan od načina da se u tim momentima osvestimo jeste da posmatramo svaku misao kao molitvu. Budite nežni prema sebi pri tom izlasku iz živog blata, ono postoji tu već stotinama godina.  Molitva se uči i ulazi u naviku, vremenom postaje način života. 

See Also

Molitva uvećava srce, sve dok ne postane kadro primiti dar samoga Boga.

Majka Tereza

Da li ste vi danas načinili korak? Ako niste, kada je bolje vreme nego sada?

Ostavite u komentaru vaše omiljene molitve, biće mi drago da ih međusobno podelimo. 🙂

No Comments

    Leave a Reply